ЕНЦЕЛАД

В Гръцката митология Енцелад е един от Гигантите, огромните деца на Гея.

Когато Кронос сразил баща си Уран, от неговото тяло изтекли капки кръв, от които Гея заченала чудовища. Също като другите Гиганти, Енцелад имал змиеподобни долни крайници, „с драконови люспи за крака”.

Херкулес единствен успял да се справи с тях. С една стрела поразил Мимас, а Енцелад хукнал да бяга. Тогава той бил осакатен от копие хвърлено от богинята Атина Палада и тя го затрупала на остров Сицилия, под връх Етна. Казва се, че вулканичните изригвания на Етна са дъхът на Енцелад.

В Гърция земетресенията все още се наричат "удари на Енцелад".

 

РЕЯ – "МАЙКА НА БОГОВЕТЕ"

 

Името на спътника идва от гръцката богиня (титанида) Рея, която е дъщеря на Уран и Гея. Нейният брат и съпруг е титанът Кронос (според Римската митология - Сатурн). Рея се нарича "майка на боговете", защото тя ражда няколко от боговете на Олимп, включително Зевс (римския Юпитер).

Кронос има шест деца от Рея: Хестия, Хадес, Деметра, Посейдон, Хера и Зевс, но ги поглъща всички в момента в който се раждат, защото научава от Гея и Уран че му е писано да бъде победен от свое собствено дете. Когато Зевс е бил на път да се роди, Рея потърсила Уран и Гея за да измислят план как да го спасят, така че Кронос да си плати за постъпките си срещу Уран и собствените му деца.

Рея родила Зевс на о.Крит, давайки на Кронос камък повит в пелени, който той незабавно погълнал. Тогава тя скрила Зевс в пещера на връх Ида на о.Крит. Когато Зевс пораснал, той накарал Кронос да върне от стомаха си останалите деца. В някои версии Зевс разрязва стомаха на Кронос.